2010 m. sausio 27 d., trečiadienis

Skurdas – tai viešas skandalas! Europos Caritas pradėjo kampaniją „Be skurdo“ („Zero poverty“)


„Briuselis, 2010 m. sausio 27 d. – skurdas yra skandalas! Kaip dar pavadinti, jei praėjo daugiau nei 40 metų po to, kada pirmasis žmogus žengė žingsnį mėnulyje, o žmonės vis dar negali patenkinti bazinių poreikių“, - rašoma Europos Caritas pranešime.

Su pagrindine žinia, jog skurdas 21-mame amžiuje yra nepriimtinas, Europos Caritas pradeda kampaniją „Be skurdo“, skirtą Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metams paminėti.

Europos Caritas siūlo nulinio skurdo viziją, kuri skirtingų šalių žmones neverstų gyventi gatvėse ar mirti vien todėl, kad neturi galimybių pasinaudoti medicininėmis paslaugomis.

Europos skurdo ir socialinės atskirties metams paminėti Europos Caritas taip pat išleido leidinį „Skurdo dokumentas: prevencija geriau nei gydymas“, kuriame pristato skurdo priežastis ir pateikia kelias socialinės gerovės sąlygas: darbo rinką, šeimą ir valstybės socialinio aprūpinimo sistemą – pagrindą, kuris sumažintų skurdo apraiškas pasaulyje.

Europos Caritas leidinyje daugiau kalbama ne apie pagalbą jau esantiems skurde, bet apie prevencines programas, kurios užkirstų kelią žmonių socialinei atskirčiai plisti.

Visus metus Europos Caritas su pasauliniu Caritas tinklu taip pat vykdys lobistines programas, kurios vietos valdžias skatins suprasti skurdo problemą. Pagrindinis kampanijos akcentas – Peticija prieš skurdą, kuri Europos vyriausybes kvies iškelti keturis uždavinius mažinant skurdą šalyse: užkirsti kelią vaikų skurdui garantuojant pašalpų mokėjimą, visiems piliečiams garantuoti minimalią socialinę apsaugą, tobulinti valstybių socialinę politiką, aktyviai veikti suteikiant žmonėms tinkamą darbą ir tinkamą užmokestį už jį.

Europos Caritas tikisi surinkti 1 mln. ES piliečių parašų ir kviečia visus, kuriems rūpi kova prieš skurdą, pakilti ir kovoti dėl socialinio teisingumo, priversti žmones ne tik galvoti, kalbėti, bet ir veikti.

Daugiau informacijos čia
Peticiją pasirašyti galima čia
Lietuvos Caritas aukas Haičiui renka šioje sąskaitoje:
AB „Swedbank“
Lietuvos Caritas
į/k 192066334
LT257300010115125026
Mokėjimo paskirties laukelyje reikėtų įrašyti „parama Haičiui“
Lietuvos Caritas informacija

2010 m. sausio 26 d., antradienis

XVI Vilkaviškio vyskupijos moksleivių ir jaunimo chorų, vokalinių ansamblių šventė „Giedu ir dainuoju Dievui ir Tėvynei“

Vilkaviškio vyskupijos Caritas nuo 1995-ųjų metų, bendradarbiaujant su Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo choro studija „Vyturėlis“ (iki 2009-12-31 priklausė Marijampolės moksleivių kūrybos centrui) organizuoja Vilkaviškio vyskupijos moksleivių ir jaunimo chorų, vokalinių ansamblių šventę „Giedu ir dainuoju Dievui ir Tėvynei“.

XVI šventė vyks 2010 m. vasario 6 d., kuri prasidės 12 val. šv. Mišiomis Marijampolės šv. arkangelo Mykolo bazilikoje (J. Bendoriaus g. 1), o 14 val. visi kviečiami į Marijampolės kultūros centrą (Vilkaviškio g. 2 / Kauno g. 3) pasiklausyti koncerto, kuriame dalyvaus apie 400 dalyvių.

Šventė skiriama paminėti Lietuvos vyskupų konferencijos paskelbtus 2010-uosius Padėkos už laisvę metus, kurių tema „Esate pašaukti laisvei“ (Gal 5, 13).

Šventės metu firmos „Komota“ savininkas Algis Padvelskis įteiks 2009 metų rudenį vykusios akcijos „Padovanok vaikams kompiuterį“ pagrindinį prizą – mini nešiojamą kompiuterį, kurį 2009 m. gruodžio mėn. 18 d. baigiamajame akcijos renginyje burtų keliu laimėjo garliaviškis Alfonsas Petrauskas. Iš akcijos metu surinktos kompiuterinės įrangos buvo sukomplektuota 40 kompiuterių, kurie padovanoti vaikams. Dėkojame firmos „Komota“ savininkui Algiui Padvelskiui už socialinį jautrumą šiuo verslui ne itin palankiu metu.

Koncerto metu giesmes Dievui ir dainas Tėvynei skirs šie kolektyvai:
1. Marijampolės Mokolų mokyklos – darželio Suvalkietiškos muzikos studija „Žiedelis“ (vadovė – Roma Upitienė);
2. Marijampolės Degučių mokyklos – darželio ansamblis „Pumpurėliai“ (vadovė – Judita Taurienė);
3. Marijampolės mokyklos – darželio „Žiburėlis“ vokalinis ansamblis „Žiburiukai“ (vadovė – Aldona Bekerienė);
4. Sangrūdos šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės parapijos ansamblis „Sanctus“ (vadovė – Ausma Sakalauskaitė);
5. Lazdijų šv. Onos parapijos ansamblis „Srovė“ (vadovas – Gintaras Gražulevičius);
6. Šakių r. Lukšių V. Grybo vidurinės mokyklos merginų ansamblis (vadovė – Lina Banaitienė); 7. Lazdijų r. sav. Veisiejų vidurinės mokyklos mišrus ansamblis (vadovė – Rasa Sabaliauskienė);
8. Prienų Nemuno pradinės mokyklos vokalinis ansamblis (vadovė – Lina Suchorukovienė);
9. Alytaus šv. Benedikto gimnazijos mergaičių ansamblis (vadovė – Loreta Mockuvienė);
10. Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo choro studijos „Vyturėlis“ jaunučių choras (vadovė – Bronislava Barauskienė);
11. Šakių r. Plokščių vidurinės mokyklos merginų ansamblis (vadovė – Asta Grigaitienė);
12. Marijampolės JUNGTINIS BERNIUKŲ CHORAS: Marijampolės Mokolų mokyklos – darželio berniukų choras (vadovė – Rasa Burinskienė), Marijampolės pradinės mokyklos berniukų choras (vadovė – Bronislava Barauskienė), Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo choro studijos „Vyturėlis“ berniukų jaunučių choro grupė (vadovė – Bronislava Barauskienė);
13. Marijampolės šv. arkangelo Mykolo bazilikos jaunimo choras (vadovė – Alma Sakalauskienė);
14. Lazdijų meno mokyklos Veisiejų filialo Jaunių choras (vadovė – Rasa Sabaliauskienė);
15. Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo choro studijos „Vyturėlis“ jaunimo choras (vadovė – Laima Venclovienė);
16. Vilkaviškio muzikos mokyklos merginų choras (vadovė – Dalia Balčiūnienė);
17. Prienų „Žiburio“ gimnazijos jaunimo mišrus choras (vadovė Roma Ruočkienė).

Šventės pabaigoje visi dalyviai atliks du finalinius kūrinius: „Tėvyne dainų ir artojų“ (muzika Ginto Tautkaus, žodžiai Justino Marcinkevičiaus) ir „Viešpaties lelija“ (muzika ir eilės Gintarės Jautakaitės).

Maloniai Jūsų lauksime! Įėjimas nemokamas!
Vilkaviškio vyskupijos Caritas informacija