2009 m. liepos 29 d., trečiadienis

Dovanokime kepurės šilumą!

Lietuvos Caritas ir Lietuvos Kariuomenės 10-oji provincijos atstatymo grupė organizuoja akciją „Šiltos kepurės Afganistano vaikams“ ir kviečia Lietuvos gyventojus numegzti nors po vieną šiltą žieminę kepurę Afganistano Goro provincijoje gyvenantiems vaikams.
Lietuvos vadovaujamos Provincijos atstatymo grupės - trumpiau dar vadinamos PAG - savo misiją Afganistane pradėjo dar 2005 m. birželio mėnesį. Šių metų lapkričio mėnesį išvyksianti grupė - jau 10-oji pamaina, kurios pagrindinis tikslas - padėti Afganistano valdžiai užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas atkurti provinciją, sugriautą ilgą laiką trukusių karinių veiksmų.
Misijos metu yra siekiama palaikyti draugiškus santykius su Goro provincijos moksleiviais ir mokytojais. Šiuo metu situacija Afganistano, ir ypač Goro provincijos, mokyklose yra labai sudėtinga – didesnė dalis mokyklų neturi pastatų, trūksta kvalifikuotų mokytojų, moksleiviai nėra aprūpinti mokyklinėmis priemonėmis, daugelis vaikų neturi šiltų drabužių. Nors mokyklas lanko tik 130 tūkst. vaikų, tačiau per dieną viena kėde pasidalina net 43 mokiniai. Šiuo metu Goro provincijoje veikia apie 600 mokyklų, tačiau tik pusšimtis iš jų yra įsikūrę pastatuose, likusios pamokas rengia tarptautinės bendruomenės padovanotose palapinėse arba atvirame lauke.
Vietos klimatas pasižymi karštomis vasaromis ir atšiauriomis žiemomis. Žiemos, kaip bebūtų keista ar neįprasta, yra itin šaltos, dažnai sninga. Temperatūra stipriai svyruoja ne tik keičiantis metų laikams (nuo +37 vasarą iki -10 ir daugiau žiemą), bet ir paros bėgyje. Dėl šių ypatumų žiemos periodu Goro provincija tampa sunkiai pasiekiama net ir kariniu transportu.
Siekiant suteikti praktinę pagalbą Goro provincijos vaikams, Lietuvos Caritas ir Lietuvos Kariuomenės 10-oji provincijos atstatymo grupė, remiant Užsienio reikalų ministerijai, prie akcijos „Šiltos kepurės Afganistano vaikams“ nuoširdžiai kviečia prisidėti kiekvieną Lietuvos gyventoją ir padovanoti megztos kepurės teikiamą šilumą iš Lietuvos, kartu prisidedant prie draugiškų ryšių užmezgimo su vietos gyventojais.
Nusprendusius prisijungti, prašome numegzti, nuvelti ar nunerti po vieną šiltą vaikišką kepurę. Kepurės gali būti įvairios formos ar raštų. Vienintelis prašymas, atsižvelgiant į kultūrinius Afganistano ypatumus, mezgant kepures reikėtų vengti vientisos raudonos spalvos. Esant galimybei, ant kepurių galima išmegzti Lietuvos ir Afganistano vėliavų simbolius, kad jas gaunantys vaikai įsitikintų, jog jos tikrai yra pagamintos jiems padėti siekiančių Lietuvos gyventojų.
Akciją planuojama vykdyti iki šių metų rugsėjo 25 dienos. Kiekviena numegzta kepurė bus priimama akciją vykdančiame Caritas skyriuje ir iškeista į akcijos ženkliuką, kuriame pavaizduota megzta vaikiška kepurė bei Lietuvos ir Afganistano vėliavų simboliai.

Kepures iki rugsėjo 25 dienos galima atnešti į arčiausiai Jūsų namų įsikūrusį Caritas skyrių:
Kaišiadorių vyskupijos Caritas
Birutės g. 9, tel. 8-346 52 848

Kauno Arkivyskupijos Caritas
Jakšto g. 4, tel. 8-37 20 90 11

Marijos Taikos Karalienės parapijos Caritas
Taikos pr. 29a., tel. 8-46 49 33 76

Vilkaviškio vyskupijos Caritas
Bendoriaus g. 3, tel. 8-343 56 338

Panevėžio vyskupijos Caritas
Upytės g. 3, tel. 8-45 43 73 71

Šiaulių Šv. Jurgio parapija
Kražių g. 17, tel. 8-41 43 44 18

Telšių vyskupijos Caritas
Gedimino g. 17, tel. 8-444 54 639

Vilniaus Arkivyskupijos Caritas
Odminių g. 12, tel. 8-5 26 11 014

Lietuvos Caritas informacija

Išsamesnės informacijos teirautis:
Jūratės Matikovienės arba Kristinos Lingienės
Lietuvos Caritas „Slaugos ir globos namuose skyrius“
tel. 8 683 18181, el. paštas: lc.slauga@gmail.com

1 komentaras:

  1. Sauni akcija. Tikiuosi, kad daug kas susidomes ir sudalyvaus joje.

    AtsakytiPanaikinti