2010 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

Grigorijui „meškerė“ duota. Ar jis žvejos?

     Prieš pora mėnesių į Marijampolę atvykęs ukrainietis Grigorijus B. (Jis Lietuvos pilietis) greitai tapo žinomu žmogumi. Be nuolatinės gyvenamosios vietos, be darbo, be dokumentų jis vistiek pradėjo savo „misiją“ Suvalkijoje. Iš Ukrainos per Lenkiją, kur kelionę į Lietuvą apmokėjo Lenkijos Caritas, atkeliavęs patrauklios išvaizdos, kalbantis su rusišku akcentu jaunas vyras gerai išmano kaip suminkštinti žmonių širdis ir gauti sau naudos. Jis jau suspėjo apsilankyti Marijampolėje veikiančiose krikščioniškose bažnyčiose, pagalbos pasibeldė ir į Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ duris. Šios organizacijos direktoriaus pavaduotoja Aušra Adomavičiūtė bei pagalbos centro „Rūpintojėlis“ vadovė Reda Kubilienė sakė, jog Grigorijui buvo suteikta visa įmanoma parama: „Caritas“ lėšomis jam padaryta asmens tapatybės kortelė, padėta įsiregistruoti Darbo biržoje, duota maisto produktų, kažkoks geradaris jam sumokėjo už vietą nakvynės namuose. „Caritas“ darbuotojos jam taip pat suteikė ir socialinę -psichologinę pagalbą, pasiūlė apsilankyti Veiklių žmonių bendrijoje bei Anoniminių alkoholikų susirinkimuose, nuvažiuoti į „Pilnų namų bendruomenę“ Panaros kaime, lankytis pas „Rūpintojėlyje“ nemokamas paslaugas teikiančią psichologę Nijolę Kryžanauskienę ar kreiptis į priklausomybių ligų gydytoją.

     Krikščioniškais terminais kalbant, „Grigorijui duota meškerė, kad žuvies jis pats pasigautų“. Tačiau vyras, beje, labai įtaigiai kalbantis apie Dievą bei Bibliją, ta meškere pasinaudoti, o tiksliau - keisti gyvenimo būdo, neskuba: kam žvejoti pačiam, jeigu yra pakankamai gailestingų žmonių ir organizacijų, iš kurių ir šiaip galima gauti naudos. Nakvynės namuose jam per prasta, išgerti duoda draugai, kurių jis jau suspėjo įsigyti. Nekviestas svečias pabuvojo ir Marijampolės krikščionių baptistų bažnyčioje, kurios pamaldos vyksta sekmadieniais P.Kriaučiūno bibliotekoje. Čia jis taip pat bandė pasinaudoti žmonių gerumu. Kaip minėjo šios bažnyčios pastorius Pranas Bielevičius, Grigorijui buvo suteikta pirminė pagalba, raginant apsispręsti gydytis nuo alkoholizmo, ieškoti darbo. Tačiau jaunas vyras vadovaujasi savais principais ir, pasinaudodamas savo puikia išvaizda ir iškalba graudina žmones išgalvotomis istorijomis ir prašo pinigų. Yra pastebėtas jaunų mergaičių draugijoje, vaikinų prašo parūpinti alkoholio.

     Kalbintos „Caritas“ darbuotojos prašo žmones būti atsargius, nesusižavėti Grigorijaus gebėjimu bendrauti, nesvarbu, nors jis nuolat kalbėtų apie Dievą. Žmogus puikiai sugebantis manipuliuoti kitų gerumu ir naivumu gali pridaryti problemų. Sutikus jį geriausia paraginti ateiti į Vilkaviškio vyskupijos Caritas pagalbos centrą „Rūpintojėlis“ (Bažnyčios g. 42, Marijampolė).

     Aldona MOKOLIENĖ / „Suvalkietis“, 2010 m. liepos 31 d.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą